Kylän käyttöopas

Tervetuloa Pattijoen Ylipäähän! Alue on sekä maisemallisesti että historiallisesti ainutlaatuista aluetta. Eihän siitä muutoin olisi julkaistu: ”Maailman Kaunein Kylä”, kylästä kertovaa kirjaa…

”Lasikangas eli Pattijoen Ylipää on reilun 300 asukkaan maalaiskylä Raahen kaupungissa, entisen Pattijoen kunnan alueella. Kaupungin keskustasta Lasikankaalle on matkaa noin 15 kilometriä, Pattijoelta noin 10 kilometriä. Kylästä voidaan erotella seuraavat maantieteelliset alueet: Tuohinnonperä, Kastellinperä, Kallionperä sekä Pihlajakangas ja Jokiperä.” – lähde Wikipedia.

Tiedottaminen

Tiedotamme kylämme toiminnasta Facebook-sivulla ja kylämme sisäisellä postituslistalla. Jos asut kylällämme, mutta et ole kuullut postituslistasta, laita viestiä lasikangas@googlegroups.com osoitteseen niin lisäämme sinut postituslistalle.

Harraste- ja virkistyspaikkoja

Ylipään alueella on useita virkistyspaikkoja sekä harrastealueita, liikuntahalli, luistelualue, eri laavut, uimapaikka, nähtävyydet, ”vaellusreitit”, luontopolut sekä -hiihtoladut. Yleisesti virkistysalueista ja -paikoista kerrottakoon, että Raahen kaupunki hoitaa niiden ylläpitokustannukset, mutta kyläläiset ja käyttäjät pitävät paikat kunnossa ja siistinä talkoilla.

Roskat pitää aina viedä mukana pois: ”Sen minkä tuo, myös vie”. Jätä paikat sellaiseen kuntoon, joiden ne itse toivoisit olevan. Palautetta mahdollisesta puutteista tai kehittämisideoista voi lähettää kyläyhdistykselle osoitteeseen: lasikangas@googlegroups.com. Seuraavaksi paikkakohtaiset esittelyt ja toimintavinkit.

Lasikankaan liikuntahalli

Hongistontie 12, 92240 Lasikangas

Liikuntahallin käyttö on kyläläisille maksutonta!

Kaksikerroksisesta liikuntahallista löytyvät alakerrasta koripallokentän kokoinen liikuntatila sekä kaksi kappaletta pukuhuoneita varustettuna suikuilla sekä wc-tiloilla. Yläkerrasta löytyy kerhotila kahvinkeitto mahdollisuuksineen.Tiloissa onnistuu niin lento-,sulka-, koripallo, sähly yms. pallopelit, mutta pelien lisäksi tiloissa voi järjestää omia yksityisiä juhlia esimerkiksi syntymäpäiviä tai vaikka häät. Hallissa ovat valmiina eri kokoisia hyppypukkeja, köysiä, erikokoisia pehmustepatjoja, palloja, mailoja yms.Tiloista löytyy istumatuoleja isommallekin juhlaporukalle.

Tilojen varaus ja avaimet saat ottamalla yhteyttä Pattijoen teknisen viraston toimistosihteerille, puhelin: 040-135 6824, käyntiosoite Ruskatie 1. Mikäli varaat tilan omaan käyttöösi, muista laittaa muille käyttäjille tiedoksi vapaamuotoinen ilmoitus varauksesta hallin ilmoitustaululle sekä ulko-oveen!

Väliaikaiseen ja lyhytkestoiseen käyttöön liikuntahallin avaimia voi lainata myös kyläyhdistykseltä ottamalla yhdistykseen yhteyttä. Jokainen liikuntahallin käyttäjä siivoaa tilat käytön jälkeen. Astiat pestään ja käytössä olleet tilat siivotaan tiloista löytyvillä siivousvälineillä. Sali luututaan aina käytön jälkeen. Liikuntahallilla järjestetään muutamia erilaisia tapahtumia kuten kevät- ja joulumyyjäiset sekä erilaisia viikottaisia jumppa ym. liikuntakerhoja eri ikäisille. Seuraa ilmoittelua.

Ylipään luistelualue

Liikuntahallin ja SydänMaanKodin yhteydessä on valaistu luistelukaukalo, joka jäädytetään ja pidetään kunnossa joka talvi talkoohengessä. Kaukalon vieressä on lämmitetty luistelukoppi, jossa varusteiden vaihto tapahtuu lämpimissä tunnelmissa. Luistelualue on kyläläisillä vapaassa käytössä.

Valaistuksen tarvittaessa saa päälle ja pois SydänMaanKodin portaiden yläpäässä olevasta katkaisijasta!

Laavut ja nuotiopaikat

Alueellamme on kaksi virallista laavulla varustettua nuotiopaikkaa: Laavu Kalliontien varrella sekä Urhon laavu Jokiperän hiihtoreitin varrella. Kalliontien laavu on varustettu tampatulla mäenlaskurinteellä sekä sieltä löytyvät valaistut hiihtoreitit. Alueelta löytyvät niin luistelu- kuin perinteiset ladut. Ladut pidetään yllä talkoilla, joten moottorikelkoilla yms. ajelu niillä on ehdottomasti kielletty. Kesäisin osa latuverkosta toimii pururatoina ja kävelyreitteinä. Näissä laavupaikoissa ei ole myöskään roskien keräystä, joten viedään omat roskat pois lähtiessä. Kalliontien laavulla järjestetään kyläyhdistyksen toimesta erilaisia yhteisiä tapahtumia, kuten kylän hiihtokilpailu lapsille ja lapsen mielisisille. Näistä tiedotetaan kyläpostilla sekä kylän Facebook-sivuilla.

Uimapaikka, uimarooppi, uimamonttu…

Rakkaalla lapsella monta nimeä. Kalliontiellä laavun läheisyydessä on laiturilla varustettu uimamonttu. Uimamonttu on yksityinen, mutta kyläläisten vapaassa käytössä. Ranta on lapsiystävällinen ja syvimmillään laiturin päässä on vettä aikuista kaulaan saakka. Uimavesi kertyy sadevedestä, eikä siellä ole pohjalähteitä. Tästä syystä kaikkien eläinten uittaminen montulla on kielletty! Pyhitetään se vain ihmisten käyttöön hygienia syistä. Pidetään tämäkin alue siis siistinä ja viihtyisenä.

Kastellin jätinkirkko

Alueeltamme löytyy ainutlaatuinen kivikaudelta peräisin oleva suorakaiteen muotoinen kivistä rakennettu valli Linnakankaan jätinkirkko/Kastellin jätinkirkko. Se sijaitsee Lasikankaan Kastellin perällä.

Jätinkirkon arvellaan liittyvän todennäköisimmin kivikautiseen asujaimistoon, hylkeenpyyntiin sekä esihistorialliseen kalenterijärjestelmään. Valtaosa pohjoispohjalaisista jätinkirkoista ajoittuu vuosisatoihin 2700 – 2200 eKr. Alueemme Linnakankaan jätinkirkko on ehdolla Unescon maailmanperintö kohteeksi.

Muita käytännön asioita sekä vinkkejä

  • Kastellin linnanraunioiden välittömässä läheisyydessä toimii Ruusumuorin kesäkahvila. Kahvila on pienessä aitassa kauniissa maailaismiljöössä. Läheltä jätinkirkon lisäksi löytyvät runoilija Kerttu Kastellin kotipiha sekä Wanhan Kastellin kotimuseo (sisäänpääsy sopimuksen mukaan). Lisätietoja Ruusumuorin kesäkahvilasta Linnalantie 74, 92240 Lasikangas, puh: 050-449 2041.
  • Ylipään kyläyhdistyksellä on kaksi reilua nokipannua sekä pumpputermospulloja, joita kyläläiset saavat vapaasti käyttää halutessaan. Nokipannuja säilytetään liikuntahallilla kerhohuoneen varastossa. Tarvittaessa ota yhteyttä kyläyhdistykseen.
  • Alueellamme on aloitettu ainutkertainen luontopolkujen merkintäprojekti. Projektin tarkoituksena on saada alueemme historiallisia sekä maisemallisia reittejä tutuiksi ja löydettäviksi. Näiden sopivan matkan mittaisille reiteille on laitettu alueesta kertovia info-tauluja. Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan alueemme maastoon ja historiaan ja kiinnostaa tietää, mitä ovat mm. Viinapolku, Paskaräme, Liekokangas, sekä Pahkamaa…ota yhteyttä Ruusumuorin kesäkahvilaan!

Viinapolkureitti

Kyläyhdistys on laatinut rengasreitin nimeltä Viinapolku, joka on pituudeltaan noin 6 kilometriä. Se kulkee Linnanraunioiden ympäröimää aluetta Tuohinnonperälle ja takaisin. Varsinainen Viinapolku lähtee Wanhasta Kastellista ja päättyy Tuohintoon ja on pituudeltaan 2 km. Sen raivasivat viisi vuotta sitten Kastellin sisarukset muistinsa mukaisesti, sillä osin se oli metsäraivausten vuoksi kadoksissa. Pari vuotta myöhemmin Kyläyhdistys yhdisti siihen Paskaräme-Liekokangas reitin, joten se piteni 6,5 km rengasreitiksi ja esittää kylän vanhaa kulttuurimaisemaa lisää. Reitti alkaa Kastellin Jätinkirkon parkkialueelta ja on merkattu keltaisin merkein. Reitillä on opastauluja kertomassa merkittävistä ja historiallisista paikoista.

Lasikankaan kyläyhdistys

Kylällämme toimii Lasikankaan kyläyhdistys ry, jonka pääasiallisena tarkoituksena on toimia Pattijoen Ylipään asukkaiden yhdyssiteenä sekä edistää alueen viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Kyläyhdistys tiedottaa ajankohtaisista asioista sähköpostitse, omien Facebook-sivujen kautta sekä kylän ilmoitustauluilla. Mikäli olet kiinnostunut saamaan kyläpostia, lähetä oma vapaamuotoinen sähköpostiosoitteesi pienellä saatteella esim: ”minulle saa laittaa kyläpostia” osoitteeseen lasikangas@googlegroups.com. Tähän postiin voi myös laittaa omia ideoita ja terveisiä.

Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan paremmin kylän asukkaisiin ja halukas osallistumaan tapahtumien suunnitteluun, ota rohkeasti yhteyttä.

Tervetuloa kylällemme toivottavat

Lasikankaan kyläyhdistys sekä kyläläiset